Próbálja ki a a Video Marketing-et

Próbálja ki a a Video Marketing-et

Videómarketing-lehetőségek: Hogyan használhatják a cégek a YouTube-ot?

2020. szeptember 22. - Leo Angol tanár Budapest

Milyen lehetőségek rejlenek a videó marketingben a cégek számára? Egyáltalán hogyan érdemes belevágni egy videó marketing kampányba? Cikkünkben összefoglaljuk a jó videó marketing alapjait, valamint megvizsgálunk néhány sikeres YouTube-csatornát, elemezve, hogy vajon mi lehet a titkuk.

 

 

Több mint egy milliárd felhasználó több milliárd videót néz a YouTube-on. A számok alapján nem csoda, hogy a YouTube rendkívül fontos marketingplatformmá vált, és épp ezért lehet majdnem ugyanolyan fontos a cégek számára, hogy jelen legyenek a videómegosztó oldalon, mint az, hogy létrehozzák a saját profiljukat a közösségi oldalakon. A videómarketing segítségével a cégek gyorsabban tehetnek szert nagyobb látottságra és könnyebben megszólíthatják ideális ügyfeleiket. További előnye a videómarketingnek, hogy hatással van a Google rangsorára is: ha jól alkalmazzuk, akkor előkelőbb helyet foglalhatunk el a keresőben. Kulcsfontosságú lehet a bizalom építésében és gyakorlatilag az ügyfelekkel való kapcsolat fejlesztésében is.

 

A videómarketing alapjai

Ahhoz, hogy YouTube-csatornánk, így videómarketingünk sikeres legyen, végig kell gondolni a hozzá kapcsolódó stratégiát: Mi a videó célja? Milyen üzleti célt fog elérni vele a cég? Ki fogja megnézni a videót, és mit szeretnénk, mit tegyen a megnézés után? Először a stratégiát kell végiggondolni, és csak utána rátérni az eszközökre és a technológiára.

 

A korábbi kérdések alapján a következőket érdemes figyelembe venni a videómarketing tervezése során.

 

A cél. Stratégiailag végig kell gondolnunk, hogy a videónk milyen üzleti célt szolgál. Egy videó használható a tudatosság növelésére, a láthatóság növelésére, a bizalom és a hitelesség építésre, lead generálásra, egy termék bevezetésére, egy szolgáltatás eladására is, de valójában ez a lista végtelen. A cél megértése meghatározza az üzenetet, a platformot és még azt is, hogyan terjeszti majd a cég a videóját.

Az üzenet. Ha egy cég tudja a videója célját, meg kell határoznia az üzenetét, forgatókönyvét vagy történetét. A cégnek el kell döntenie, hogy hogyan kommunikálja az üzenetét, és egyben ösztönözze cselekvésre a videó nézőit. A cégeknek érdemes odafigyelniük arra, hogy a nézők nagyon rövid ideig fognak a videóra koncentrálni, épp ezért világosnak, tömörnek és közvetlennek kell lenniük a siker érdekében: a legfontosabb információk a videó elején szerepeljenek, lehetőleg az első 5 másodpercben. Nem véletlen, hogy a YouTube-on a videók nagy része rövidebb, mint három perc. Ahhoz, hogy megfelelő üzenetet válasszon a cég, ismernie kell a célközönségét is.

A platform. A cégek különféle videó típusok és stílusok között válogathatnak, a feladatuk az, hogy megtalálják a hozzájuk leginkább illőt. Választhatják a klasszikus kamerába beszélést, a videó interjút, a videó tippeket, sőt, akár élő videó adást is. Az on-camera típusú videókban a videó készítője jelen van a videóban, az arcát adva hozzá, ami lehetővé tesz egy személyesebb kapcsolatot a videó nézőjével. Ez például akkor segíthet egy cégnek, ha egy szolgáltatást kíván reklámozni, vagy bizalmat akar építeni. Sok információ megosztása esetében, például egy webinár vagy oktató videó esetében hasznos lehet az off-camera videó is, ahol a készítőnek nem kell szerepelnie a videón.

A promóció. A 4. szempont, amit végig kell gondolnia a cégnek, hogy hol és hogyan fogja terjeszteni és megosztani a videóját. Ehhez ismernie kell a megcélzott piacot, és ott közzé tenni. Amint a videó felkerül a YouTube-ra, közvetlenül megoszthatóvá lehet tenni a Facebookon, a Twitteren, a LinkedInen vagy bármilyen más közösségi oldalakon. A blogon és saját  weboldalon való megosztást is segíthetjük az ehhez szükséges linkek elhelyezésével. A YouTube egy emailben küldhető linket is biztosít a feltöltő számára, ami remekül használható a cég hírleveléhez is. Érdemes tehát minél több platformon elérhetővé tenni a videót: minél több helyen terjeszti a cég a videóját, annál nagyobb az esélye arra, hogy megtalálják és megnézik.

Lehetőség a hirdetőknek

A YouTube lehetőséget ad a hirdetőknek arra, hogy feltöltsék videó hirdetéseiket, de bannerekkel is hirdethetnek. A bannerek segítségével gyorsan növekedhet egy cég ismertsége, így például a Google AdWords kampány felépítése során érdemes jól megválasztani, hogy a cég milyen videókon szeretne megjelenni. A bannernek érdemes tükröznie a márkát, szembetűnőnek lenni, és call-to-action lehetőséget használni, viszont kerülni a túl sok szöveget.

 

A hirdetőknek lehetőségük van arra, hogy a YouTube-on célzott hirdetéseket osszanak meg. Kapcsolhatják hirdetésüket specifikus videókhoz, vagy témákhoz, ezzel konkrétan az érdeklődésük szerint célozva az embereket, kontextuálisan, tehát olyan kulcsszavakkal, amelyek taralma megegyezik a cég által kínált termék vagy szolgáltatás kulcsszavaival, esetleg fordulhatnak azokhoz az emberekhez, akik már meglátgatták a cég oldalát (remarketing). Az érdeklődés mellett a demográfiai csoportokat is választhatják a hirdetők a célzáshoz, kortól és nemtől függően megjelenítve hirdetésüket. Sikert érhetnek el azzal is, ha több célzást kombinálnak.

 

Sikeres YouTube-csatornák és videóbloggerek

A cégek bátran tanulhatnak azoktól, akik már sikert értek el a YouTube-on!

Ilyen például a PrankvsPrank csatorna, amely egy házaspár, JesseWellens és Jeana Smith csínyháborújáról szól. A csatornára majdnem 9,5 millióan iratkoztak fel, és a sikere valószínűleg abban rejlik, hogy eredeti és szórakoztató. A csínyeik viccesek, megoszthatóak, a házaspár pedig teljesen önmagát adja a videókban. Ennél több nem is kellett nekik a népszerűséghez. Hasonlóképp csak magát adja Jenna Marbles is, csatornája ennek köszönheti, hogy jelenleg az ötven legnépszerűbb YouTube csatorna listáján a 18. helyen szerepel.

 

Másik jó példa Casey Neistat csatornája, aki New York-i filmkészítő, a Beme videómegosztó app társalapítója. A világ legnagyobb márkáinak készített már kreatív videókat, például a Nike-nak, amit már majdnem 17 millióan néztek meg. Csatornájára több mint 1,5 millióan iratkoztak fel, és talán a napi videóinak köszönheti a sikerét, amelyekben bevezeti az embereket a saját világába.

 

A céges csatorna kialakítása során érdekes példa lehet a TigerFitness is. A videóikban a MTS Nutrition és a EthitechNutrition cég vezérigazgatója, Marc Lobliner beszél kendőzetlenül mindenféle témáról, nem csak a fitneszről, hanem bármiről, ami érintheti a közönségét. Értéket teremt anélkül, hogy bármit is kérne cserébe, és ezzel kiépíti az ügyfelei hűségét.

 

Végül még egy remek példa arra, hogy hogyan lehet sikeres videó csatornát létrehozni a YouTube-on: a Superwoman, azaz Lilly Singht csatornája. Videói nem csak azért sikeresek, mert humorosak, hanem azért is, mert összefog YouTube-sztárokkal és más csatornákkal. Ez remek mód a reklámozásnak, és annak, hogy egy teljesen új közönségnek mutatkozzon be a márka. Nem utolsó sorban a feliratkozók száma is növekedhet egy-egy ilyen videó feltöltésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://probaljakiavideomarketinget.blog.hu/api/trackback/id/tr4216210200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása